Prin acuratetea demersului stiintific, Dictionarul de antonime este o lucrare de referinta in domeniu, care se adreseaza elevilor, studentilor, cadrelor didactice si tuturor persoaneler interesate de cunoasterea resurselor expresive ale limbii romane.
Dictionarul cuprinde:
- peste 5000 de perechi antonimice,
- prezentarea unor noi tipuri structurale si semantice de antonime,
Dictionarul de paronime vine sa completeze impresionanta lista de lucrari apartinandu-i autorului, printre care diferite dictionare: analogic si se sinonime, tematic, de expresii, de metafore, de epitete, explicativ, de regionalisme, dar si monumentala Enciclopedie a gandirii aforistice romanesti.
Paronimele (gr. para ?langa, aproape de? + onyma ?nume?) sunt cuvinte asemanatoare din ... citeste mai departe
Omonimele sunt cuvinte cu forme sonore identice (omofone), dar cu sensuri total diferite.
In limba romana, omonimele pot fi de natura etimologica (cuvinte autohtone, mostenite sau imprumutate prezentand convergente fonetice) sau obtinute prin derivare (maluros < malura ? despre cereale? ?afectat de malura? sau maluros < mal ? despre un rau ... citeste mai departe
Dictionarul de neologisme al prof. univ. dr. Marin Buca reprezinta pentru un cerc larg de cititori (elevi, studenti, cadre didactice, ziaristi etc.) un instrument util de cunoastere a unui segment important al lexicului limbii romane.
Dictionarul cuprinde peste 18.000 de cuvinte-titlu.
Explicatiile riguroase, dense si clare, indicatiile gramaticale, stilistice, ortoepice ... citeste mai departe